Menu Sluiten

Vragen schuimbeton

 

Veelgestelde vragen schuimbeton

Heeft u nog vragen over schuimbeton? Een groot aantal vragen worden in dit artikel alvast voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u altijd contact opnemen via het contactformulier. Bekijk ook de kennisbank voor meer informatie over schuimbeton.

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een lichtgewicht bouwmateriaal dat cement als bindmiddel heeft. Verder bestaat het uit water, schuimmiddel en lucht. We gebruiken schuimbeton vooral om kruipruimtes te vullen en woningen te isoleren.

Is schuimbeton een woonvloer?

Nee. Schuimbeton doet alleen dienst als fundering en isolatiemiddel. Het is dus geen vloer waarop u direct kunt wonen. Schuimbeton moet altijd afgewerkt worden met een dekvloer van bijvoorbeeld anhydriet. Of met een woonbetonvloer. Dit is een stoere, industrieel ogende betonvloer waar u wél direct op kunt wonen.

Ik heb last van vochtproblemen en schimmel in mijn kruipruimte. Lost schuimbeton al deze problemen op?

Vocht en schimmel komen veel voor in huizen met een kruipruimte. Door het teveel aan vocht kan ook houtrot ontstaan. Door de oude, houten vloer te vervangen door een duurzame fundatievloer van schuimbeton heeft u nooit meer last van dit soort problemen. Vocht krijgt simpelweg geen kans meer.

Kan ik bouwen op een schuimbetonvloer?

Schuimbeton is geen constructiebeton, dus het is in principe niet bedoeld om een heel huis op neer te zetten. Wel kunnen eenvoudige en lichte wanden probleemloos op een schuimbetonvloer worden geplaatst. Voor zware constructies en constructies met een flinke puntbelasting raden wij aan om bij een gespecialiseerde constructeur advies te vragen.

Wat zit er allemaal in schuimbeton?

Schuimbeton bestaat uit cement, water, een schuimmiddel en lucht. Doordat het voor een groot deel uit water en lucht bestaat is het goedkoop te produceren.

Wat gebeurt met het schuimbeton nadat het is gestort?

Als schuimbeton gaat uitharden, komt er veel warmte vrij. Bij een laagdikte van meer dan 50 centimeter, worden soms wel temperaturen van 70° Celsius bereikt. Daarom is het van belang dat bij toepassing op kunststofleidingen, deze geschikt zijn voor toepassing in verhardend schuimbeton.

Wanneer is de schuimbetonvloer klaar om op te lopen?

Schuimbeton heeft een droogtijd van 2 tot 3 dagen. De precieze droogtijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Schuimbeton is na deze periode beloopbaar. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om (desgewenst) vloerverwarming neer te leggen en te monteren.

Kan schuimbeton gaan scheuren?

De kans dat schuimbeton gaat scheuren is hoog, maar deze scheuren hebben geen negatieve invloed op de functionaliteit van het beton. Ieder betonproduct kan namelijk gaan scheuren, dat is nu eenmaal inherent aan het materiaal. Of, en hoe erg schuimbeton gaat scheuren is afhankelijk van de omstandigheden tijdens het storten van het schuimbeton.

Waarom moet er eerst een ‘waterdichte bak’ in de kruipruimte worden aangebracht?

Tijdens het verhardingsproces reageren de verschillende materialen in het schuimbeton met elkaar. Hierdoor ontstaat een stevige, harde fundering. Als er geen waterdichte 'bak' (eigenlijk is het gewoon een laag folie) is aangebracht, kan tijdens of na het storten een van de materialen 'weglopen'. In dit geval mist het schuimbeton een element, waardoor het kan gaan inzakken.

Welk soort folie gebruik je voor zo'n 'waterdichte bak'?

Er bestaan verschillende soorten bouwfolie, die allemaal bij de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Folie met een dikte van 0,2 mm dik is stevig genoeg. Bouwfolie is rekbaar en scheurt niet snel. Het is wel van belang om de folie hoog genoeg langs de wanden te plakken. De overlappende foliedelen moeten met ducktape aan elkaar vast worden geplakt.

Is een gewicht van 500kg/m3 geschikt voor mijn woning?

Een gewicht van 500kg/m3 van schuimbeton is voor de renovatie van de meeste vloeren ruim voldoende. Soms, als er sprake is van erg veel grondwater, is een zwaardere samenstelling vereist. Door de kennis en ervaring van de betonspecialist kan dit op de stortplek zelf geregeld worden.