Schuimbetonvloer
Woodstock vloeren gebruikt een schuimbetonvloer vaak als isolatielaag onder een anhydrietvloer of woonbetonvloer. Schuimbeton is een mengsel van cement, zand, water en schuim dat erg licht in gewicht is. Net als anhydriet is ook schuimbeton erg vloeibaar, en is het een zelf-nivellerend product. Dit betekent dat het zichzelf over de ruimte verspreidt. Hierdoor bereikt schuimbeton gemakkelijk alle gaten en kieren.
Schuimbeton heeft naast het lichte gewicht verschillende andere voordelen. Het is vochtwerend en schimmelbestendig: u heeft geen last meer van vocht in huis. Schuimbeton heeft ook een behoorlijke isolerende werking, en is ondanks het lichte gewicht toch relatief sterk. Verder is het ook een duurzaam product, is het goed bestand tegen vorst en krimpt het bijna niet. De droogtijd van schuimbeton is niet heel lang.
Veelzijdig beton
Schuimbeton is ook een erg veelzijdig product: het kan op veel manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld als uitvulmateriaal (het is een goed alternatief voor piepschuim), dakafschotlaag of voor de isolatie van zwembaden.
De belangrijkste toepassing van schuimbeton is echter als isolatiemiddel onder vloeren en in kruipruimtes. In een kruipruimte ontstaan snel vocht- en tochtproblemen. Koude voeten, schimmel en waterschade zijn enkele van de gevolgen van teveel vocht in of onder de vloer. Door de kruipruimte met schuimbeton te isoleren heeft u hier nooit meer last van: de vochtwerende kwaliteit van schuimbeton zorgt ervoor dat het vocht onder de woning blijft. Gelukkig is Woodstock Vloeren ook een kei in het storten van schuimbeton!
Anhydriet op schuimbeton
Wanneer schuimbeton als isolatielaag wordt gebruikt, komt er bovenop het schuimbeton vaak een anhydrietvloer te liggen. Anhydriet is een gipsgebonden supergladde ondervloer. Met anhydriet kunt u vervolgens alle kanten op wat betreft de woonvloer: PVC, tegels, parket, hout of een woonbetonvloer. Als u ook geïnteresseerd bent in een vloerverwarming is anhydriet ook de perfecte keuze: het geleidt warmte namelijk erg goed. Meer informatie over anhydriet.
Houten vloer vervangen door een schuimbetonvloer
Het omzetten van een houten vloer naar beton kan om diverse redenen plaatsvinden, zoals duurzaamheid, stabiliteit, geluidsisolatie of simpelweg een voorkeur voor beton. Hier zijn de stappen die gevolgd kunnen worden bij het vervangen van een houten vloer door een betonnen vloer:
- Inspectie en planning: Start met het grondig inspecteren van de structuur en conditie van de houten vloer. Verifieer of de fundering en draagmuren geschikt zijn voor het plaatsen van een betonnen vloer. Plan het werk zorgvuldig en stel eventueel een schema op voor de vervanging.
- Verwijderen van de bestaande vloer: Verwijder de bestaande houten vloer volledig, inclusief vloerbekleding, plinten en eventuele ondervloeren. Zorg ervoor dat de onderliggende structuur vrij is van vuil en stof.
- Voorbereiding van de ondervloer: Controleer de onderliggende structurele elementen, zoals balken en liggers. Zorg ervoor dat de fundering vlak en stevig is voordat je begint met het plaatsen van het beton.
- Bekisting maken: Construeer een bekisting langs de omtrek van de vloer om het beton op zijn plaats te houden tijdens het storten en uitharden. Zorg ervoor dat de bekisting stevig is en correct is geïnstalleerd volgens de gewenste dikte van de betonvloer.
- Plaatsen van wapeningsnet: Indien de betonnen vloer wordt blootgesteld aan zware belastingen, overweeg dan om een wapeningsnet in te bedden in het beton om de sterkte en duurzaamheid te vergroten.
- Beton storten: Giet het beton gelijkmatig over het vloeroppervlak. Maak gebruik van een trilnaald om luchtbellen te verwijderen en het beton gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat het beton de juiste dikte heeft en gelijkmatig is verdeeld over de hele vloer.
- Afwerking: Na het uitharden van het beton, overweeg afwerkingsopties zoals polijsten, kleuren of het aanbrengen van een sealer om de vloer te beschermen en een esthetisch aantrekkelijke afwerking te verkrijgen.
Het vervangen van een houten vloer door beton is een ingrijpend proces dat mogelijk professionele hulp vereist, vooral bij het storten en afwerken van het beton. Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen en toestemmingen hebt voordat je aan de vervanging begint.
Contact
Wilt u meer informatie over schuimbeton of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact op met een van de deskundige medewerkers van Woodstock. Zij helpen u graag verder. U kunt ook zelf bekijken en voelen wat schuimbeton is. Dat doet u in hun gezellige showroom aan de Meiland 17 in Obdam.