Schuimbeton onder kompozyt
Schuimbetonvloer als isolatie ondervloer
Schuimbeton onder kompozyt heeft meer voordelen. Het is een lichtgewicht bouwmateriaal, dat kunstmatig wordt gemaakt. Het is een mengsel van cement (het bindmiddel), zand, water (voor de verdunning) en schuimmiddel (zodat poriën ontstaan). Bij het uitharden van het mengsel ontstaan kleine belletjes, zodat de zogenaamde schuimstructuur ontstaat. Een vloer van schuimbeton heeft verschillende voordelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.
Heb je interesse in het laten storten van een schuimbetonvloer, of wil je een offerte aanvragen?
Duurzaam bouwen
Duurzame woningen zijn beter voor het milieu dan traditionele bouw. Duurzaam bouwen bespaart grondstoffen. Duurzame gebouwen zijn energiezuiniger in het gebruik. En vaak zijn ze gezonder voor bewoners en gebruikers.
Meer informatie over duurzaam bouwen op website Duurzaam Bouwen
Duurzaam bouwen is meer dan energiebesparing
Bij de ontwikkeling van gebouwen staat het respect voor mens en milieu voorop. Bij duurzaam bouwen gaat niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over:
- gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;
- een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie. Dit voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen;
- prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden;
- duurzaam slopen, om zo materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw te gebruiken (hergebruik);
- verantwoord watergebruik;
- voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen op raken,
Regels voor bouwen en verbouwen
Aan het (ver) bouwen en gebruik van woningen en andere gebouwen zijn regels verbonden. Dit zijn voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Manieren van duurzaam bouwen
Er zijn verschillende benaderingen, visies, stappen of richtlijnen bij het ontwerp van duurzame woningen en gebouwen. De bekendste en nog steeds actuele aanpak is de Trias Energetica. Dit levert een besparing van energie.
Duurzaam bouwen op school
De Rijksoverheid stimuleert duurzaam bouwen in het bouwonderwijs bij mbo, hbo en wo. Studenten zijn straks bouwvakker, aannemer of architect. Hoe eerder zij met duurzaam bouwen in aanraking komen, hoe vanzelfsprekender het gebruik van duurzame methoden in hun werk.
Daarom heeft de Rijksoverheid de opdracht gegeven voor het opstellen van de publicatie Basisdoc: XS 2 duurzaam bouwen. De publicatie is een hulpmiddel bij leerdoelen en leerstof voor duurzaam bouwen en duurzame stedenbouw. Aan bod komen onderwerpen als:
- energie;
- materialen;
- drinkwater;
- binnenmilieu en gezondheid;
- leefomgeving.
Vernieuwing door duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen zet aan tot nieuwe producten. Denk aan verf op waterbasis en zogenaamde ‘high-solid’-verven met minder schadelijke stoffen. Het gebruik van dit soort producten is nu standaard. Ze kwam tot stand vanuit duurzaam denken.
Of denk aan zuinige HR-verwarmingsketels en ventilatiesystemen. Of warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. De industrie ontwikkelde deze zuinige apparaten toen er een wet kwam over de energieprestatie van gebouwen (EPC).
Schuimbeton onder kompozyt
Vloeibare isolatie mortel
Schuimbeton is een vloeibare isolatie mortel. Het wordt verpompt door een pomp met slangen met een diameter van 2” tot een maximale afstand van 100 meter horizontaal en 25 meter verticaal. Schuimbeton vlakt zichzelf redelijk uit en hoeft niet verdicht of afgewerkt te worden. Te snelle afdroging van vers gestort materiaal moet worden vermeden. Materialen waar ‘tegenaan’ gestort wordt mogen niet vocht absorberend zijn. Tenslotte zijn tijdens het storten regen en temperaturen onder de 5° C ongewenst.
Het volumieke gewicht van betonschuim ligt tussen de 500 en 1.600 kg/m³ en wordt bepaald door de hoeveelheid in te brengen schuim. Het materiaal is eenvoudig te verwerken en zeer goed recyclebaar. Uiteindelijk bepalen de specifieke eisen, wensen en constructieve mogelijkheden het volumegewicht van het toe te passen schuimbeton. De waterindringing is bij schuimbeton nagenoeg nul omdat de belletjes geen doorlopend stelsel vormen. Alleen capillaire indringing (opname) kan via het skelet plaatsvinden en dan nog enkele centimeters vanaf het contactvlak met water. Hierdoor is schuimbeton vrijwel ongevoelig voor vorst en krimp.