Menu Sluiten

Warmtepomp

De warmtepomp

Een warmtepomp is een uitstekend alternatief voor een gasketel. Maar wat is een waterpomp eigenlijk, en hoe werkt hij? Simpel gezegd is het een elektrisch apparaat dat energie vanuit een natuurbron (water, aardwarmte, wind) omzet in warmte. Deze warmte draagt het over aan het verwarmingssysteem van de woning. Omdat het dus alleen gebruik maakt van natuurlijke bronnen, is het een erg duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld een gasketel. Een warmtepomp is ook goed te combineren met vloerverwarming en zonnepanelen. Hieronder leest u hoe.

Vloerverwarming

Vloerverwarming bestaat uit verwarmingsbuizen waar warm water doorheen stroomt. De temperatuur hiervan is relatief laag, omdat vloerverwarming een grotere oppervlakte heeft om warmte af te geven. Groter dan bijvoorbeeld een radiator aan de muur. Door deze lagere temperatuur is een waterpomp goed te combineren met vloerverwarming. Hoe minder een warmtepomp het water namelijk hoeft te verwarmen, hoe lager het energieverbruik is. Een ander voordeel van de combinatie met vloerverwarming is dat ze samen ook als airco dienst kunnen doen. 's Zomers kan de warmtepomp de warmte van binnen naar buiten verplaatsen en zo de temperatuur in uw huis verlagen.

Zonnepanelen

Als u ervoor kiest om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen en een buffervat profiteert u het hele jaar van natuurlijke energiebronnen. Opgewekte stroom wordt direct omgezet in warmte. Het buffervat zorgt er voor dat u over voldoende warm water beschikt. In koudere periodes zal de warmtepomp door de koudere buitenlucht een minder hoog rendement halen. De zonnecollectoren kunnen dan bijspringen om het water op temperatuur te houden.

Subsidie

Een warmtepomp heeft, zeker in combinatie met zonnepalen, een flinke terugverdientijd. Het is niet zo dat u de investering al na een paar jaartjes uit heeft. Gelukkig wil de overheid graag dat er meer mensen hun huis op een duurzamere manier gaan verwarmen. Daarom zijn er flinke subsidies beschikbaar. Deze kunnen oplopen tot wel 3.000,- euro. Op die manier is de terugverdientijd natuurlijk een stukje korter.

De overheid verstrekt deze subsidies sinds 2016 in de vorm van de ISDE-subsidie. De subsidies hiervoor lopen tot en met 31 december 2020. De uiteindelijke hoogte hangt af van het type warmtepomp en het vermogen ervan.

Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  1. De betreffende warmtepomp moet voorkomen op de lijst van het RVO
  2. De pomp is in Nederland geplaatst
  3. De subsidie moet binnen 6 maanden na aanschaf aangevraagd worden
  4. Bij de aanvraag moet bewijs van aanschaf en betaling meegeleverd worden